📞0790.111.677contact@avantajplus.ro

9 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cumperi un apartament

Cumpărarea unui apartament este o investiție majoră în viața fiecărei persoane. Așa cum știm cu toții, nimic nu se compară cu momentul în care deschizi ușa locuinței tale și înțelegi că, din acel moment, acolo este, pentru tine, acasă. Achiziționarea unei locuințe este un proces complex, care vine la pachet cu o investiție semnificativă atât financiară, cât și emoțională și care implică o documentare atentă.

Dacă ți-ai propus să faci marele pas spre cumpărarea unui apartament nou, acest articol îți vine în ajutor cu informații prețioase precum la ce să fii atent când cumperi un apartament, dar și ce presupune achiziția unui apartament nou, a unuia mai vechi sau cumpărat direct de la dezvoltator.

Principalele criterii după care să te ghidezi atunci când cumperi un apartament

1. Locația

Detalii cum ar fi amplasarea apartamentului vizat sunt printre primele care trebuiesc luate în calcul înainte de a demara procesul de cumpărare. Pentru ca investiția să merite, contează ca apartamentul sau complexul rezidențial vizat să aibă în apropiere stații pentru mijloacele de transport în comun, magazine, dar și  un parc, o școală sau un spital, astfel încât să câștigi timp pe care sa îl petreci cu cei dragi. În același timp, un apartament bun este unul apropiat de centrul orașului, care îți permite să ai acces cu ușurință la viața culturală și socială a acestuia.

2. Calitatea materialelor folosite și aspectul estetic al apartamentului

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament în bloc nou?

Orice apartament nou va arăta bine. La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament nou este faptul că aspectul estetic plăcut poate fi obținut și cu materiale de proastă calitate.În această situație, riști ca stricăciunile să apară mai devreme decât te așteptai. Ca să te asiguri că investești într-un imobil cu finisaje frumoase și de înaltă calitate, poți cere părerea unui specialist. Arhitect, meșter sau instalator, acesta poate să te ajute sa evaluezi finisajele apartamentului atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional și al calității.

Un expert poate evalua instalațiile sanitare, termopanele, gresia și faianța, ba chiar mobilierul, acolo unde este cazul, astfel încât tu să nu ai parte de surprize neplăcute pe viitor.

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament în bloc vechi?

Lucrurile se complică atunci când vorbim despre cumpărarea unui apartament aflat într-un bloc vechi. Pe lângă aspectele de design și finisaje mai trebuie luate în calcul și rezistența la cutremur a imobilului, umezeala, dacă are sau nu pereții drepți, dacă blocul este izolat termic sau dacă există probleme cu scurgerile.

Umezeala poate fi o adevărată problemă pe viitor, cumpărarea unui apartament aflat într-un imobil afectat de umezeală poate avea influențe majore asupra calității vieții locatarilor. Dacă nu este remediată, această problemă poate duce în timp la apariția mucegaiului în locuință. Mucegai care, poate favoriza apariția afecțiunilor respiratorii, detaliu important de luat în calcul mai ales dacă plănuiești sau ai deja copii.

Izolația termică este  alt detaliu important de pe lista “ce trebuie să-l știi atunci când cumperi un apartament vechi”. O locuință bine izolată termic este o locuință cu o mai mare eficiență energetică așadar,mai economică atunci când vine vorba de costurile facturii la energie termică, aspect deloc de neglijat în zilele noastre.

3. Spațiile de parcare

Un alt aspect important de luat în calcul la apartamentul pe care dorești să-l cumperi este dacă vine la pachet și cu un loc de parcare, mai ales în orașele mari, cum ar fi Bucureștiul. Un apartament cu loc de parcare inclus îți va salva, pe termen lung, atât timp, cât și energie. Iar dacă respectivul loc de parcare se află în subteran, poți să te consideri o persoană norocoasă.

Avantajele unui loc de parcare subteran sunt multiple, printre ele: mașina ta este ferită de vreme rea, zgârieturi, temperaturi caniculare, iar tu scapi de grija dezăpezitului de dimineață.

4. Orientarea spațială a apartamentului

Din categoria “La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament” face parte și orientarea spațială a apartamentului. Un detaliu, de multe ori scăpat din vedere de către cei care caută să își cumpere un apartament nou, este orientarea spațială a imobilului. Cumpărătorii au de multe ori tendința să ia în considerare doar lucruri precum: prețul, eficiența energetică, locația.

Orientarea spațială este un detaliu care, pe termen lung, ajunge să facă o diferență majoră în calitatea vieții locatarilor. Expunerea la lumină naturală este un aspect foarte important de luat în calcul pentru sănătatea și bunăstarea familiei tale. Atunci când priveliștea apartamentul tău se limitează la blocul vecin, atât lumina naturală cât și view-ul sunt compromise.

5. Eficiența energetică

Eficiența energetică este, poate, unul dintre primele detalii luate în calcul atunci când ne interesează cumpărarea unui apartament. Și pe bună dreptate. Un apartament eficient energetic este prietenos cu mediul și cu buzunarele noastre, ajutându-ne să facem economie la facturi în lunile friguroase de iarnă.

În cadrul complexelor rezidențiale nou-construite, cum este Arcadia Apartments, eficiența energetică a apartamentelor este obținută cu ajutorul unei centrale termice de bloc.

6. Colectarea deșeurilor menajere

Să treci dimineața, în drum spre muncă sau spre școală, pe lângă ghena blocului, nu-i tocmai începutul de zi pe care l-ai visat. O soluție mai bună pentru a evita disconfortul vizual și olfactiv creat de trecerea pe lângă ghena de gunoi este colectarea deșeurilor în subteran.

Astfel, un alt criteriu la care să fii atent când cumperi un apartament este sistemul de colectare a deșeurilor. Platformele subterane de colectare a deșeurilor aduc un plus de curățenie zonei în care alegi să locuiești – un lucru bine de știut atunci când ești în căutarea unui apartament.

7. Facilitățile complexului

Complexele rezidențiale moderne îți oferă diverse facilități pentru un grad ridicat de confort, intimitate și siguranță, contribuind la o mai bună calitate a vieții tale, precum și la crearea sentimentului de acasă.

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament este faptul că siguranța este un criteriu important de luat în calcul, mai ales dacă ai și copii dornici să se joace în aer liber. Un apartament dintr-un complex modern cum este Arcadia Apartments dispune de acces în incinta complexului pe bază de cartelă, evitând astfel musafirii nepoftiți. La siguranța familiei tale contribuie și dotarea apartamentelor cu videointerfon, astfel ca toți membrii familiei să poată vedea cine sună la interfon.

Facilitarea accesului la cumparături. Spațiile comerciale aflate la parterul imobilelor îți aduc mai aproape magazinele preferate, astfel încât tu să economisești timp și energie atunci când îți faci cumpărăturile.

Accesul la natură dat de spațiile verzi din cadrul complexului rezidențial sunt un criteriu deloc de neglijat, mai ales într-un oraș mare, cum este Bucureștiul, unde acestea sunt tot mai rare.

8. Care sunt documentele necesare pentru cumpărarea unui apartament

Poate cel mai important aspect al întregului proces de cumpărare, atunci când te documentezi legat de cumpărarea unui apartament nou, îl reprezintă actele necesare. Pentru mai multă claritate, le poți separa după cum urmează:

Acte cerute vânzătorului:

 • Actul de proprietate
 • Documentația cadastrală (cadastrul și intabularea) se obține în 18 zile lucrătoare.
 • Extrasul de carte funciară este eliberat de biroul notarial al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară la cererea scrisă a vânzătorului. Are un termen de valabilitate de până la 10 zile lucrătoare din momentul depunerii cererii.
 • Certificatul de performanță energetică este obținut de la un auditor energetic pentru clădiri, autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest certificat este eliberat într-un interval de 24-48h și are o valabilitate de 10 ani de la eliberare.
 • Certificatul de atestare fiscală este eliberat de către Administrația Fiscală în termen de 3 zile lucrătoare.
 • Adeverință de la asociația de proprietari care să confirme că apartamentul aparține într-adevăr vânzătorului.
 • Ultimele facturi la utilități și dovada plății acestora ca să demonstreze că nu există datorii.
 • Declarație pe propria răspundere a vânzătorului că bunurile respective nu sunt revendicate sau nu fac obiectul unui litigiu la momentul vânzării

Acte cerute cumpărătorului (în cazul cumpărării prin credit bancar):

 • Acte de identitate ale solicitantului, membrilor familiei și ale altor persoane care participă cu veniturile lor la credit (coplătitori)
 • Certificat de căsătorie/hotărâre de divorț/certificat de deces
 • Documente ce atestă realizarea de venituri
 • Documente privind alte credite/carduri de credit/overdraft avute la alte bănci
 • Precontractul de vânzare-cumpărare a imobilului
 • Declarație pe proprie răspundere că, la data solicitării creditului, nu deține, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția, o altă proprietate.

9. Ce trebuie să știi atunci când cumperi un apartament de la dezvoltator

Să cumperi un apartament direct de la dezvoltator este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai comodă. Ca să te ferești însă de probleme, asigură-te că te documentezi temeinic în privința acestuia.

Caută informații despre firma dezvoltatoare și despre acționarii săi. La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament de la dezoltator este dacă a fost implicat în scandaluri sau a avut o activitate care ți se pare dubioasă.Dacă răspunsul este da la oricare dintre elementele enumerate atunci oricât de mult ți-ar plăcea acel apartament, ideal este să te reorientezi.

nsă, dacăau o reputație bună pe piață, atunci când iei decizia de cumpărare într-un imobil încă neconstruit, pune și câteva întrebări-cheie, cum ar fi:

Când începe construcția?

Care este estimatul de terminare a lucrărilor?

Ce garanție îmi puteți oferi pentru protejarea avansului achitat, în cazul în care se vor consemna întârzieri la predarea imobilului?

Ați mai lucrat la dezvoltarea altor proiecte? (dacă răspunsul este da, internetul este prietenul tău. Caută cât mai multe informații despre proiectele respective, astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru tine.)

Aceste întrebări sunt menite să te ajute să ai o perspectivă mai amplă asupra deciziei finale, astfel încât tu să alegi varianta cea mai potrivită cu nevoile tale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishRomanian
Scroll to Top